Creatieve levensloop

  • 1950                 Geboren in Jakarta (Indonesië)
  • 1965                 Van Indonesië naar Nederland
  • 1965-1968            Technische school Tilburg
  • 1977-1982            Opleiding St. Joost academie Breda Specialisatie; schilderen en beeldhouwen
1982-heden Schilder, tekenaar, metaalbewerker. Tot mijn 15e jaar woonde ik in Indonesië. De volheid van kleuren en geuren, de natuur, de buurt en het gezin waar ik samen met mijn broers en zussen opgroeide, het land waar ik mijn eerste indrukken heb opgedaan. Aangekomen in Nederland is mijn gevoel voor kunstzinnigheid sterk aangewakkerd. Ik tekende liever dan dat ik ging voetballen met de jongens op straat. Na de praktische technische middelbare school heb ik allerlei werk gedaan, meestal in de bouw- en metaalsector en vele andere technieken geleerd waaronder lassen. Na een aantal jaren kroop het bloed waar het gaan moest en ben ik de deeltijdopleiding aan de kunstacademie st. Joost in Breda begonnen. Zoals zoveel afgestudeerde enthousiaste kunstenaars kon ik van de kunst niet leven en ben aan de slag gegaan als bouwtechnisch tekenaar met behulp van moderne tekenprogramma’s en vormgever/constructeur voornamelijk met metaal. Meedenken en komen tot concrete oplossingen in samenwerking met andere kunstdisciplines zijn de krenten in de pap. Voordeel is altijd geweest dat ik de werkzaamheden zelf weet uit te voeren en dat ook graag doe. Mijn creativiteit, kennis en vaardigheden samen, maken dat ik inventief en creatief tot vormgeving kom.
Mijn schilderwerk kent verschillende periodes:·Herinneringen aan beelden van geweld en beperkingen van vrijheid hebben mijn vroegste werk sterk beïnvloedt.·In de aquarellen en tekeningen zijn uitingen van vrijheid en eigenzinnigheid een belangrijk uitgangspunt. De afbeeldingen zijn speelser, soms vrolijker en wat onsamenhangend zodat deze toch een algemene indruk van eigenaardigheid geven.·De serie olieverfschilderijen is verfijnd en tot stand gekomen in een periode van bezinning op de individualisering van de maatschappij.
·De olieverf paneeltjes markeren een wending in mijn werk, de gestalten zijn individuen, persoonlijkheden en staan open voor contact.
·De transparante tekening olieverf paneeltjes zijn losser,toegankelijker. De figuren gaan in toenemende mate de interactie met de omgeving aan.Opgeslagen  herinneringen zijn een bron van informatie en vormen mijn inspiratie. Herinneringen zijn als beelden opgeslagen in een soort innerlijke beeldbibliotheek en worden naar voren  gehaald en gebruikt tijdens het schilderproces.

inhoud